(82) 491 075

7:00 - 17:30

7585 Háromfa, Kossuth Lajos u. 243.

Tanévzáró

A gyerekek által várva várt Tanévzáró ünnepélyt június 18-án tartottuk. A bizonyítvány mellett sokan jutalomkönyvet kaptak, ki jó tanulmányi eredményéért, ki a közösségben, szakköri tevékenységben végzett munkájáért.

Gyerekhét

Június 10-én, a „Gyerekhét” első programján – szerencsénkre egy napsütéses napon – a barcsi strandra utaztunk el. A triatlon jellegű túra során bicikliztünk és vonatoztunk is, mire megmártózhattunk a vízben. A kellemes időtöltés és az ebéd adott kellő energiát a visszaútra (és még futnunk se kellett, úgy értünk célba).

Az utolsó héten, szerdán Egészségnapot szerveztünk. A gyerekek 3 csoportban különböző módon tevékenykedtek az egészség jegyében. Egy csoport az iskolai kert ápolását vette a vállára. Egy másik salátát készített a saját termesztésű zöldségek felhasználásával is, amit az ebéd során mindenki fogyaszthatott bőségesen. A harmadik pedig elkészítette az egészséges életmód egyik alappillérét, az ételpiramist.

Június 12-én, csütörtökön az egész iskola kirándult a családok bevonásával a Katica-tanyára. A tanulók a tanya minden szolgáltatását kiélvezhették a hosszú nap során. A temérdek játék mellett gyarapíthatták ismereteiket a háziállatok tartásával kapcsolatban is.

Műsoros est

Az év vége felé közeledve, június 6-án rendeztük meg hagyományos kulturális bemutatónkat, a Műsoros estet. A zeneiskolás növendékek előadását követően műsort adtak a néptánc szakkörösök, szerepelt az énekkar, és minden osztály mesejátékkal, színdarabbal készült erre az alkalomra.

Szövegértő-olvasási verseny

Egy másik jó gyakorlatunkat, a szövegértő-olvasási versenyt május 27-én rendeztük meg. Idén is nagy érdeklődés övezte, hiszen iskolánk tanulóinak 65%-a mérette meg tudását az értő olvasás eme formájában.

Anyák napja

Május 4-én az édesanyákat és nagymamákat köszöntöttük, Bakházán és Háromfán is műsorral kedveskedtek tanulóink az ünnepelteknek Anyák napja alkalmából.

Nyílt nap

Április 25-én nyílt napot tartottunk a leendő első osztályosoknak. Az óvodások óvó nénijükkel és szüleikkel együtt több tanórára is ellátogattak és bejárták az iskolát.

Vesd bele magad

Idén is csatlakoztunk a „Vesd bele magd!” programhoz, amelynek segítségével iskolánk majd minden tanulója kaphatott vetőmag csomagot, így bővítve korábbi ismereteiket és újra felfedezve a kertészkedés örömeit és feladatait.

Március 15.

Március 15-i megemlékezésünkre versekkel és zenével készült az alsós napközis csoport.

Farsang

Áll a Farsang, állt a bál február 28-án. A szokásokhoz híven minden osztály zenés-táncos műsorral készült az utolsó téli napra.

Multikulturális projektnap

Február 25-én multikulturális projektnap tartottunk, amelyen a gyermekek horvát, roma és magyar hagyományos nemzeti ételeket főztek, népmesékkel ismerkedtek meg, kézműveskedtek. A délután folyamán pedig a Vízvári általános iskola egykori és jelenlegi tanulói és zenetanáruk, Gyurókovics Tibor adtak koncertet a három nemzetiség népzenéjéből.

Kirándulás Pécsen

Iskolánk valamennyi tanulója és a háromfai nyugdíjasklub tagjai pécsi kiránduláson vett részt február 21-én, ahol látogatást tettünk az állatkertbe és a terráriumba, valamint megnéztük a Belle és Sébastien című ifjúsági filmet a moziban.

IPR műhelytalálkozó

Február 4-én iskolánkban megszerveztünk egy, a jó gyakorlatok bemutatásáról szóló IPR járási műhelytalálkozót. A rendezvényen a 26 résztvevő között ott volt a fenntartó nagyatádi tankerület képviselője, Háromfa község polgármestere és 7 iskola 24 pedagógusa a járásból.

Meseíró verseny

Január 22-én rendeztük meg (egyik minősített jó gyakorlatunkat) a meseíró versenyt, ahol ismét több csapat mérte össze képzelőerejét és rajztudását.

Karácsony

December 20-án karácsonyi műsort adtak elő diákjaink Bakházán és Háromfán is. Hagyománnyá vált a pedagóguskar előadása is, melyhez idén első alkalommal Roca Daniel Celestin plébános úr is csatlakozott. Felléptek énekkarosaink és első ízben hallhattuk zeneiskolás növendékeinket.

Karácsonyi projektnap

Karácsonyi projektnapot tartottunk december 7-én, ahol az iskola tanulói mellett az óvodások is részt vettek a csoportmunkákban – mézeskalácsot, ablak- és fenyőfadíszt, képeslapot készítettek, majd együtt díszítettük fel az iskola karácsonyfáját.

Mikulás

… és az idén is jött a Mikulás…, aki az iskola minden tanulójának hozott ajándékot. Délután pedig, hagyományainknak megfelelően, a gyermekek játékosan, csoportokban versengtek további ajándékokért.

Márton napi vigasság

November 15-én Márton napi vigasságot tartottunk. A Márton naphoz kötődő ismeretekkel, néphagyományokkal a helyi Ezüst Évek Nyugdíjasklub tagjaival és a pedagógusokkal közösen ismerkedtek meg tanulóink. Együtt sütöttük a libanyak alakú sós süteményt, majd közösen festettük a gipszből öntött libákat is. A jó hangulatot fokozta a MintAgyerek együttes fellépése.

Sport poha-rak

November 14-én ismét bekapcsolódtunk a Sport poha-rak programba.

Ismerkedés Budapesttel

2013. október 25-én valamennyi diákkal, pedagógussal és osztályonként egy szülővel „Ismerkedés Budapesttel” programunkat valósítottuk meg. Előző nap képek nézegetésével, tanári bemutatóval készültünk fővárosunk látnivalóvalóira. Budapestre érve felgyalogoltunk a Várba, gyönyörködtünk a csodás panorámában, megnéztük a felújított Mátyás templomot. (A várban a felújítások még mindig folytak, ezért jó néhány akadályt kellett megkerülnünk). Átsétáltunk a Lánchídon is. A kicsik közül néhányat rémülettel töltött el a lábunk alatt hömpölygő víztömeg. A föld alatt is utaztunk – kipróbáltuk a metrót. A Fővárosi Nagycirkusz „Az univerzum fényei” című előadását az első sorokból csodálhattuk. Beesteledett, mire a Hősök terére értünk, de így még emlékezetesebb maradt a séta a kivilágított téren. Késő este fáradtan, de annál több élménnyel értünk haza.

Megemlékezés az aradi vértanúkra

Az aradi vértanúkról emlékeztünk meg október 4-én, amelynek során a 2. napközis csoport tanulói adtak elő műsort.

Színházlátogatás Kaposváron

Október 2-án az iskola valamennyi tanulója színházlátogatást tett Kaposváron. A „Világszép nádszálkisasszony”-t tekinthették meg a Csiky Gergely színházban.

Betakarítás

Projekthét szeptember 16-20.

A program célja többek között praktikus ismeretek átadása, falusi hagyományok újjáélesztése és az előző tanévben elkezdett kerti munkák méltó lezárása a betakarított „terményeink” feldolgozásával.

A projekthét eseményei valamennyi tanuló és az érdeklődő szülők részvételével párhuzamosan három csoportban zajlottak hétfőtől szerdáig: szilvalekvár főzés, alma- és körtekompót készítése és paradicsom befőzés.

Csütörtökön ellátogattunk a háromfai szőlőhegybe kerékpárral, ahol megismerkedtünk a helyi „szőlőkultúrával”. Egy gazda kalauzolásával megnéztünk egy présházat és benne a szőlő feldolgozásához szükséges eszközöket, valamint betekintést nyerhettünk a munkafolyamatokba. Ugyan a szüret már megtörtént, de számítottak érkezésünkre, ezért néhány fürtöt megkóstolhattunk.

A zárónapon ismét csoportokban folytattuk a munkát: gyümölcscentrifugával szőlő, alma és paradicsomlevet készítettünk, szilvalekvárból a helyi hagyományok szerint „papsapkát” (lekváros pogácsát), almáspitét és az internetes gyűjtőmunka során talált tejfölös-szilvás lepényt sütöttünk.

Miután kisültek a finomságok, összegeztük a hét eseményeit – a főigazgató és a polgármester köszöntője után a diákok prezentációval mutatták be a hét legizgalmasabb pillanatait. Ennek a projektnek a tárlatlátogatása nem hagyott senkinek keserű ízt a szájában, mivel mindenki megkóstolhatta az elkészített finomságokat.

Tanévnyitó

A tanévnyitó ünnepségünket a hagyományoknak megfelelően az első tanítási napot megelőző délutánon tartottuk szeptember 1-jén.